четвъртък, 19 април 2012 г.

K a п а д о к и я - Цена: 518 ЛЕВА - 14 СЕПТЕМВРИ 2012

K a п а д о к и я
Истанбул-Анкара-Кaпадокия-Аванос-Зелве-Пашабак-Юргюп-Гьореме-Ючхисар-Невсехир-Подземнитеградове-Коня-Акшехир-Памуккале – Ефес– къщата на Дева Мария 
14 септември
8дни/6 нощувки - автобус
6 нощувки , 6 закуски и 6 вечери
Цена: 518лв.
Кападокия-част от великолепието на Азиатска Турция,чудесно съчетание на природна красота и културно богатство , образувано преди милиони години.Кападокия е един от най-големите центрове на ранното християнство.Тя е родно място на св.Георги Победоносец и на най-големите богослови на IVв.-св.Василий Велики,св.Григорий Богослов и др.Още от античността тук се създават цели скални и подземни градове,а в християнската епоха разцветът на монашеството е засвидетелстван от стотици пещерни църкви и манастирски комплекси.Наред с това Кападокия е уникален природен феномен с невероятни геологически образувания,създали фантастичен декор,който ще ви очарова....
Ден 1.София-Истанбул.Отпътуване от София в 21,00 часа, в 22,30ч.-от Пловдив от ОМV до хотел Санкт Петербург. Нощен преход.
Ден 2.Пристигане в Истанбул сутринта . .Панорамна обиколка с автобус на гр.Истанбул-Синята джамия/посещение/,площад Хиподрума с трите обелиска,византийската базилика“Св.София”/само отвън/,преминаване по моста над Златния рог, преминаване в азиатската част на града по въжения мост над залива Босфора-чудо на строителната техника, фотопауза на хълма  Йеди тепе-една от най високите точки на Истанбул, българската църква Св.Стефан/посещение/,Топ капъ/само отвън/, Долма Бахче/само отвън/. Настаняване в хотел . Свободно време за почивка и разходка из атрактивната Капалъ чарши . По желание разходка с корабче по Босфора. Разходката е с продължителност 2 часа, като на отиване се движим покрай европейската част , където са разположени доста от дворците и музеите , на връщане се пътува в близост до азиатската част, с многобройните старинни дворци и съвременни вили , в които са снимани много от турските сериали . По желание вечеря в заведение с богата програма и музика . Вечеря . Нощувка.
Ден 3.Истанбул-Анкара.Ранна закуска.Отпътуване за Анкара,столица на Република Турция и един отнай-оживените градове в страната. Спиркa на езерото Сапанджа за почивка и снимки. Пристигане в Анкара.Панорамна обиколка на града, разглеждане на символа  на Анкара-Цитаделата- най-старата част на града- приятна е разходката сред старите къщи на Анкарското кале и красивата панорама на града от цитаделата,Римските бани - използвани почти 5 века и построени от римския  император Каракала, колоната на Юлиан,построена в чест на императора, мавзолея на Ататюрк,където е погребан бащата на Турската република, музея на малоазиатската цивилизация,който през 1971г.е избран за Европейски музей на годината.Настаняване в хотел.Вечеря.Нощувка.
Ден 4. Анкара-Туз Гьол-Юргюп-Учхисар-Каймаклъ.Закуска.Отпътуване за Кападокия, по пътя преминаване през второто по големина солено езеро в Турция-Туз Гьол,разположено на 905 м надморска височина,кратък престой  за снимки и сувенири. Следва разглеждане на Юргюп-едно от най-старите селища в района, известно с винарството си и с традициите си в ръчното тъкане на килими. Друга забележителност е природната крепост Учхисар,разположена на най-високия връх в региона и предлагаща уникална панорамна гледка, Долината на гълъбите. Продължаваме с подземните градове на Кападокия.Каймаклъ е най-големият от тях,достигащ до 120 м под земята и състоящ се от самостоятелни етажи,свързани с коридори и стръмни стъпала.Ще откриете 20 подземни етажа, където са живеели ранните християни.Според някои историци в кападокийските скални обители и подземни градове са живели 80 хиляди жители.Предполага се,че подземният град Каймаклъ е свързан с Деринкьой с огромен тунел.Пътуването ни продължава за гр.Невсехир-старата столица на Царството на Кападокия,най-големият град в региона,долепен до склоновете на разрушената Селдчукска крепост.Настаняване в хотел. Вечеря.Нощувка.
Ден 5.Кападокия/Аванос-Зелве-Гьореме-Мустафа паша /. Закуска. Целодневна екскурзия в Кападокия. Посещение на градчето Аванос,известно с керамиката си,където ще можете да наблюдавате демонстрация от местните майстори и да опитате сами уменията си в боравенето с глина. А старият  град Аванос,носел името Ванесса,има невероятна гледка към Къзълърмак или Червената река,която разделя Аванос от Кападокия.Много живописни са уличките,застлани с обли камъни,а също и гледките към реката.Посещение на долината Зелве-известна като долината на монасите,с три долини и с няколко селища в скалните комини,в които са живеели ранни християни,намерили тук убежище от гоненията на римските войници. Пашабаг е район със скални пирамиди сред лозови масиви. Посещение на музея на открито Гьореме,част от списъка за световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО с характерните за цяла Кападокия скални пирамиди и няколко църкви,издълбани в скалите от първите християни,установили се в района по време на Римската империя.Разглеждане на надземните скални църкви (църквата “Йоан Кръстител”). Вечеря.По желание и срещу допълнително заплащане – посещение на Шоу на въртящите се дервиши.Нощувка.
Ден 6.Ъхлара-Коня-Акшехир-Памуккале.Закуска.Отпътуване рано към живописната долина Ъхлара, образувана вследствие многогодишното протичане на река Меледениз и приличаща много на Колорадския каньон.Кратък престой за снимки.Продължаваме към Коня-града на танцуващите дервиши.Пешеходна обиколка на града .Най-посещаваното място е музеят Мевлана и гробницата на Мевлана,джамията на Селим,музея Каратай.Продължаваме към Акшехир и посещение на гроба на Настрадин Ходжа.Отпътуване за Памуккале. Настаняване в хотел в гр. Денизли. Вечеря.Нощувка.
Ден 7.Памуккале-Ефес.Закуска.Отпътуване за Памуккале- един от най-забележителните природни феномени на Турция. Обектът е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Още от римски времена  е известен с природните красоти, белия шуплест варовик, лечебните минерални извори,тераси, подобни на басейни, оформили се благодарение на уникалния химически състав на водата. Богатата на калциев бикарбонат вода с температура 35 градуса по Целзий образува варовикови наноси с разнообразна форма и цвят и удивителни сталактитни образувания. Белотата и формата им придават вид сякаш са направени от памук. Оттук идва и името му - Памуккале или планина от Памук. Освен с магнетичната си красота това място е известно и с лечебния си ефект.Според легендата Клеопатра е запазила изключителната си красота именно защото се е къпала в тези горещи минерални извори. В непосредствена близост до Памуккале се намира древният град Хиераполис,който е с огромно историческо значение.Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологически център. Най-забележителни в него са Театъра,Храма на Аполон, Римските бани,Некропола,тук е и гробът на Св. Филип. Пътуване към  разглеждане на древния град Ефес- един от най- известните градове на античността и най-добре запазения древен град в Турция.Посещение на Къщата на Дева Мария.Красив византийски параклис на хълм в местността Паная Капулу. Построен е в периода 6 и 7в. Посещенията на Папа Павел VI  и Папа Йоан Павел II сякаш потвърждават предположенията, че именно това е мястото, където е живяла  майката на Исус Христос след разпъването му на кръст. Близо до къщата има извори, за които се смята, че са лековити. Това е място за поклонение от много години,тъй като образът на Девата е почитан както от християни, така и от мюсюлмани.Руините, разкопани   преди около 100 години, са главно от римския му период.Ефес е родно място на древногръцкия философ Хераклит. Продължаваме към курорта Саръмсаклъ в района на Айвалък. Вечеря и нощувка .
  Ден 8.Пловдив-София.Закуска.Отпътуване през пролива Дарданели за България . Пристигане в Пловдив и София – вечерта .
Цена: 518 лева
В цената са включени :
Транспорт с лицензиран автобус.
6 нощувки , 6 закуски и 6 вечери, изброени в програмата.
Всички пътни , фериботни , транспортни такси ,паркинги и магистрали.
Екскурзоводско обслужване на български език през цялото време на пътуване.
Медицинска застраховка с асистанс в размер на 2000 евро.
В цената не са включени :
Входните такси за музеите – около 130 лири.
Разходката с яхта по Босфора – 15 евро.
Посещението на ресторант с шоу програма – 20 евро.
Посещение на шоу на въртящите се дервиши – 15евро .
Разходи от личен характер.
Цените за входните такси са ориентировъчни, фирмата не носи отговорност при тяхната промяна.
При посещението на Кападокия е необходимо да бъдем с удобни обувки , тъй като на някои места има стръмни улички,отвесни стълби и хлъзгави участъци. За тези от вас , които имат клаустрофобия,сърдечни проблеми или страх от тъмно, бихме препоръчали при посещението ни на подземните градове , да изчакат навън групата, в кафенета , които се намират в района . Бихме препоръчали сумата за входни такси за музеите да бъдат подсигурени в турски лири от България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар