понеделник, 11 юли 2011 г.

КЛАСИЧЕСКА ИНДИЯ

Делхи - Джайпур - Агра - Каджурахо -Варанаси – Делхи
12 – 20 октомври 2011

12 октомври /сряда/     София– Париж - Делхи
Полет от София за Париж в 06,55 ч. Пристигане на летище Шарл Де Гол в 08,50 ч. Излитане за Делхи в 10,40ч. Пристигане на международното им летище в 22,35 ч. Посрещане от местния екскурзовод и трансфер до хотел Ramada Plaza www.ramadaplazadelhi.com . Вечеря и нощувка.

13 октомври /четвъртък/  Делхи
Закуска. Днес ви предстои целодневна туристическа обиколка на Делхи. Първото впечатление от този пулсиращ мегаполис е за просторен, зелен град с много паркове, който умело съчетава небостъргачи с древни храмове – и наистина е така. Делхи е наследник на седем града – столици на седем империи, които са съществували преди него по различно време и чиито останки могат да се видят и днес. Ще имате възможност да разгледате джамията Джама Масджид - най-голямата в Индия, построена по поръчкана Шах Джахан в годините 1638 - 1648. Ще посетите също Червената крепост, Вратата на Индия, Парламента, Чандни Чоук и мемориала Раджхат, където е кремиран Махатма Ганди. Ще посетите и храма Бахай, един от най-красивите храмове в Индия,  познат още и като храмна Лотоса, тъй като е построен във формата на полуотворен лотус с височина 40метра. Вечерта - посещение на новопостроения храм на Делхи –Акшардам, който се намира в източната част на Делхи, съвсем близо до градчето Нойда - храм на изкуството, ценностите и вярата. Връщане в хотела, вечеря и  и нощувка.

14октомври /петък/    Делхи – Джайпур /245км., преход около 4 часа/
Закуска. Отпътуване за Джайпур. Столицата на Раджастан, известна още като "Розовия град", е построена от великият воин и астроном Махараджа Джай Синг II. По път ще посетите крепостта Амбер. Разходката ще бъде с джип. Най-красивата атракция на града е именно тази кехлибарената крепост, която сякаш е оживяла от приказките. В комплекса се намира и Ганеш Пол – им позантна порта, изрисувана с образите на Бог с глава на слон – Ганеш. Смесването на архитектурни стилове на Раджпут и Мугхал е заложено в апартаментите Сугх Нивас и Яг Мандир и градината Чарбагх със своето пропорционално озеленяване. Впечатляваща е и залата на огледалата, Шееш Махал. Тук е и фасадата, може би една от най-известните емблеми на Джайпур, „Двореца на ветровете”, познат като Хава Махал, където ще имате фото пауза. Настаняване във вашия хотел. Следобед е обиколката награда, която включва посещение на Градския дворец, заслужаващ славата си с красивите палати, градини и дворове, резбовани порти. Музеят към двореца съхранява редки ръкописи, оръжия, костюми, килими и миниатюрни рисунки. Обиколката ще завърши с посещението на водния дворец Джал Махал. Той е издигнат преди около две столетия като място за удоволствия на тогавашния владетел. Днес, доводния палат се стига по специално изграден път. Джал Махал е забележителен с това, че първите му три етажа са разположени изцяло под водата. Нощувка в Ramada By Prime www.dangayachgroup.com. Вечеря и нощувка.

15 октомври /събота/   Джайпур – Фатехпур Сикри –Агра /245 км.,преход около 5 часа/
Закуска. Очаква ви посещениена т.н. обсерватории Джантар Мантар, построени в централна западна Индия от Махараджа Джай Сайн II, в периода между  1727 и  1734 години. Отпътуване за Агра. По път ще спрете в старата столица на монголите Фатехпур Сикри, изоставена поради липса на вода. Днес градът е чудесно запазен образец на монголската архитектура. Настаняване в хотел. Фатехпур Сикри е изграден между 1571 и 1585 година от великия император Акбар. В буквален превод Fatehpur Sikri означава Град на победата. Той е бил столица на империята приблизително 10 години, но построеното през 16 век остава и до днес, като един от културните паметници на Индия. Включен е /през 1986 г./ в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Комплексът е красиво съчетание на индийски храмове и паметници,построени в унифициран архитектурен стил. В Фатехпур Сикри се намира и една от най-големите джамии в Индия – Джама Масжид. Пристигане в Агра и настаняване в хотел Clarks Shiraz www.hotelclarksshiraz.com. Вечеря и нощувка.

16 октомври /неделя/   Агра
Закуска. Днес ще се срещнете с прекрасната Агра. Ще посетите и Тадж Махал - уникалния храм, символ на любовта и един от световните паметници на културата. Той е наричан „осмото чудо”на света и е най-прекрасното и ненадминато творение на монголската архитектура.За да опише красотата на Тадж Махал Рабиндранат Тагор поетично нарича храма “сълза по лицето на вечността” и “мечта, въплътена в мрамор”. Императорът намогулите Шах Джахан  построява този изумителен паметник в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал, която е починала през 1631 г. На около 2 км. от Тадж Махал, на същия бряг на реката ще откриете и внушителната крепост Агра Форт, построена от император Акбар през 1565 г., с перлената джамия и прекрасно съхранените дворци, градини и крепостни стени, дълги 2,5 км. Ще посетите Итмад-уд-Даула, където е гробът на персийския дипломат Гияс Бег, първи министър на император Джахангир, наречен Итмад-уд-Даула -"стълб на управлението". Вечеря и нощувка.

17 октомври /понеделник/ Агра – Джанси /влак/– Каджурахо /170 км.,преход около 4 часа/
Закуска. Трансфер до гарата в Агра, от където ще се качите на експресния влак до Джанси в 08:15 ч. Пристигане в 10:45 ч. Посрещане и отпътуване за Каджурахо. Пристигане в Каджурахо и посещение на Храмовете на любовта (храмовете на Кама сутра). Архитектурният стил, в който те са построени  е много различен от прототипа на храм от онова време. Всеки стои на висока зидана платформа, което, комбинирано с издължената структура на храмовете, придава усещане за грация и лекота. В украсата преобладава възхвалата на насладата от живота и на прелестите на жената. Хоризонталните пояси от резба върху камък представляват плетеница от богове и богини, красиви нимфи и придворни, дракони,съблазнителни земни жени, любещи се двойки, наречени „митуна”, кралски шествия, батални и ловни сцени, фигури на слонове и коне, направени с изключително майсторство. Ще посетите първо западната, а после източната група храмове –Кандария Махадео и Адинатх. Комплексът Каджурахо е строен между 950 и 1050 г. От 85 броя , до днес са оцелели 25 храма и те се считат заедни от най-добрите религиозни постройки в Индия. Всичките те са в списъка на световното културно наследство. Настаняване в Hotel Ramada www.ramadakhajuraho.com. Свободно време. Вечеря и нощувка.

18 октомври /вторник/  Каджурахо - Варанаси
Закуска. Трансфер до летището за полет до Варанаси. Пристигане и настаняване във Hotel Clarks http://clarkshotels.com. Следобед ви очаква екскурзия до Сарнатедин от най-важните будистки центрове в Индия. Тук, за първи път Буда изнася проповедта за златната среда, за постигането на пълноценна нирвана. По-късно император Ашока издига на същото място множество впечатляващи статуи. Вечеря и нощувка.
 
19 октомври /сряда/    Варанаси – Делхи - Париж
Днес денят ви ще започне с една среща, която е символ за Индия. Рано сутринта ви очкава разходка с лодка по реката „Майка – Ганг”, както я наричат индийците. Тя е „вечната река”,постоянно в движение, постоянно променяща се и едновременно с това, все същата- пазеща своите спомени, пееща своите триумфални песни, мълвяща своите надежди, разказваща за своите загуби и за дълголетната история на Индия. Ще имате възмжност да видите традиционните ритуали по измиване в реката, които според хиндуизма се свързват с очистване от греховете и постигане на нирвана. Закуска.Следва обиколка на Варанаси – ще видите храма Каши Вишванат, познат повече като Златният храм, посветен на бога Шива; Археологическия музей; университета Бенарас Хинди... В късния следобед, трансфер до летището за полет до Делхи.Пристигане в Делхи и посещение на традиционен танцов театрален спектакъл. Денят ще завърши с прощална вечеря в типичен ресторант. Следва късен трансфер заполет в 00,35 ч. от Делхи за Париж.

20 октомври /четвъртък/       Париж - София
Пристигане в Париж в 06,05 ч. Свободно време, за да се насладите на прекрасната френска столица. Трябва да бъдете на летището в 16,35 ч. Излитане за София в 18,35 ч. Пристигане в България в22,20 ч.

Цена на човек, настанен в стая с две легла: 2555 лв.
Доплащане за единична стая: 500 лв.

Цената включва:
  •       Самолетен билет София – Париж – Делхи –Париж – София
  •       Самолетен билет Варанаси - Делхи
  •     Транспорт и трансфери, съгласно програмата, с климатизиран автомобил
  •       7 нощувки със закуски и вечери в хотели 5*
  •       Традиционен танцов спектакъл и прощална вечеря в Делхи
  •       ЖП билет Агра – Джанси в климатизиран вагон
  •       Разходка с лодка по река Ганг
  •       Разходка с джип из крепостта Амбер
  •       Разходка на слон в Джайпур
  •       Входни такси за посещаваните по програма обекти
  •       Държавни и пътни такси и паркинги
  •      Медицинска застраховка
 Цената не включва:
  •       Такси за снимане
  •       Летищни такси – 808 лв /към 20.03/
  •       Такса за виза -100 лв.
  •       Бакишиши

Няма коментари:

Публикуване на коментар