петък, 21 юни 2013 г.

ОСТРОВ ЛЕСБОС Маслиновият бряг, мраморният Пергамон и Градината на Империята


Маслиновият бряг,

мраморният Пергамон и Градината на Империята
По маршрут:  София - Айвалък - остров Лесбос - Троя - Чанаккале - София

Програма без нощни преходи

Дати на пътуване:
23.06 – 29.06.2013
21.07 – 27.07.2013
01.09 -  07.09.2013
22.09 -  28.09.2013

1 денОтпътуваме от София през Одрин, Чанаккале и пристигаме вечерта в Айвалък. Този прелестен малък град се намира в центъра на търговията с маслини и предлага неповторима атмосфера, изтъкана от калдъръмени улички, малки гоcтилници и безкрайни плажове. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

2 денЗакуска. Ще отпътуваме за Бергама (Пергамон) –един от най-великите градове на Античния свят, познат със своя разкошен Акропол, храма на Атина, Дворците на Елинските царе, олтара на Зевс, Храма на Траян, мраморните храмове на Деметра, огромния античен театър и знаменитата Бергамска библиотека – единствената съперница на Александрийската. Ще продължим към Асклепион – първата болница в човешката история, основана от Асклепий. Сред колоните на някогашния им позантен комплекс се е прилагало лечение със змийска отрова, останало и до днес като знак на фармацията. Отпътуваме с ферибот ( 1.30мин.) за остров Лесбос – третия по големина гръцки остров, дом и вдъхновение на поети (Сафо 7 век пр.н.е.-6 век пр.н.е.), певци и художници. Островът е наричан от турците „Градината на империята” заради 12 000 000 маслинови дръвчета, засадени тук. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

3 денЗакуска. Ще разгледаме столицата на остров Лесбос – Митилини. Ще посетим Византийската крепост на Юстиниян, Катедралата Св. Атанасий. Ще продължим към богато украсената катедрала Св. Терапон / построена в стил постбарок /, статуята на свободата, старогръцкия амфитеатър Архайо театро / единственият запазен паметник от древен Митилини /. Свободно време за обяд. Ще продължим към  Плумари – архитектурата на града е удивителна със своите огромни, разноцветни къщи, малки зехтинови фабрики и тесни улички, кацнали живописно върху огромна канара. Жителите на града се гордеят със световно известното си узо „Плумари” и музеят "Барбаянис", където можем да наблюдаваме процеса на производство на анасоновата напитка. Свободно време за разходка и пазаруване. Връщане в хотела. Нощувка.



4 денЗакуска. По желание екскурзия до селището Мантамадос и манастира Таксиархис, носещ името на светеца - покровител на острова. В манастира можете да се докоснете до барелефната икона на Таксиархис, единствената направена от глина и кръв на 17 монаси, които са срещнали смъртта си от мечовете на пирати. И тъй като никой не трябва да си тръгне от острова преди да е разгледал град Митимна / Моливдос / , ще спрем, за да разгледаме генуезкия замък, намиращ се сред колоритни къщи обвити с бръшлян и увенчани с червени покриви. Продължаваме към рибарското селце Петра, където ще изпитаме насладата от местните кулинарни изкушения, предлагани в крайбрежни таверни, окъпани в безбрежието на морската шир. Връщане в хотела. Нощувка.

5 ден
Закуска. По желание екскурзия до Сигри. Там е най-необичайната и поразяваща окото забележителност – „Каменната гора „  която е своеобразен ботанически Помпей. Това природно чудо е резултат от изригването на вулкан милиони години назад, когато островът е бил покрит с гъсти тропически гори. Сега този вкаменен пейзаж привлича любопитството ни, тъй като рядко по света може да се види подобна гледка. Нощувка

6 денЗакуска. Отпътуваме за Троя. Ще разгледаме митичния град. На хълма Хисарлък са разположени руините на “Деветте троянски града”. От развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, което е мястото, възпято от Омир. Тук гърци, троянци и тракийци са се сблъскали в една митична война – Троянската. Настаняване в хотел 3* в Чанаккале / на 30 км от Троя /.Ще имаме възможност да се разходим привечер из града, който е административен център на Чанаккалейската провинция. Той охранява най- издаденото място на пролива - Дарданелите. В миналото този пролив е бил арена за многобройни борби. Вечеря.  Нощувка

7 денЗакуска. Отпътуваме за Одрин. Едирне или както ние българите сме свикнали да го наричаме – Одрин е втората столица на османците след Бурса и преди Истанбул. Градът е като ключ на военния път, идващ от Дунава през източните проходи на Хемус или сегашна Стара планина към Босфора. Ще разгледаме забележителностите на града: Джамията Селимие, моста над трите реки – Арда, Тунджа и Марица и колоритния покрит базар Бадестен. Отпътуваме за България. Пристигане в София вечерта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар