сряда, 13 юни 2012 г.

Екскурзия до Индия - Мистичния свят на Изтока


15 дни/ 13 нощувки

Информация:
Каним ви да се потопите в атмосферата на мистериозната и изтъкана от контрасти Индия. Открийте нейната хилядолетна култура, нейното единство и многообразие, мирно съжителство на многочислени религии и философии,пъстър калейдоскоп от 330 милиона божества, кастова система, почиваща на понятието за чистотата, нейните 18 езика и 484 диалекта, редуващите се пейзажи– пустини, равнини, хълмове, прекрасни крайбрежия и митични планини. За този,който за пръв път влиза в съприкосновение с тази приказна страна, е важно да почувства красотата, изразена в контрастите – богатство и бедност, минало и бъдеще, свръх модерни технологии наред с феодални порядки и атмосфера. Затование ви предлагаме да започнем от света на миналото – света на махараджите.Изживейте своята собствена приказка в дворците и крепостите на Раджастан. Ако искате да отидете на някое екзотично място, отидете на почивка в Индия.

Програма:
1 ДЕН /София - Ню Делхи
Полет отлетище София към Ню Делхи.

2 ДЕН / Ню Делхи
Пристигане на летище Ню Делхи. Посрещане, трансфер до хотела, настаняване и почивка. Обяд.Обиколка на Делхи, град с две лица, обърнати едновременно към миналото и съвремието. Започваме нашето запознанство със столицата от Стария Делхи, белязан от господството на Монголската империя. Посещение на Джама Масджид - това е без съмнение най-голямата  и най-красивата джамия в Индия, датираща от 17 век. Следва  гробницата на император Хумаюн, паметник на любовта, издигнат през 16 век от неутешимата вдовица на моголския владетел по проект на персийски архитект – един своеобразен прототип на Тадж Махал. Подължаваме с Новия Делхи, носещ отпечатъка на британското господство с широки булеварди и красиви зелени площи. Разглеждаме Вратата на Индия, издигната в памет на индийските войници, загинали по време на индо-английските войни и през Първатасветовна война и сградата на индийския Парламент , символ на независимостта на Индия и висш орган на законодателната власт. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН / Ню Делхи - Шекавати
Закуска.Потегляне към Шекавати – историческа област, представляваща забележително индо-монголско архитектурно наследство от крепости и хавели. Хавели представляват малки дворци или господарски къщи, собственост на принцове и богати търговци, покрити отвън и отвътре със стенописи. Обяд в двореца в Мандава– това е първия ни контакт с приказния свят на Раджастан. Посещение на прочутите хавели в Мандава. Отпътуване за Навалгарх – друг очарователен град в Шекавати. Настаняване в хотел-хавели. Обиколка на хавели в Навалгарх. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН / Шекавати - Биканер
Закуска.Отпътуване за Биканер – спирка по пътя на керваните от Китай към Близкия изток.По пътя разглеждане на прочутото хавели на Надин Льо Пренс във Фатехпур. Пристигане в Биканер – град в пустинята Тар и столица на едноименния окръг. Настаняване и обяд в бившия дворец на махараджата, в който са отсядали кралски особи и изтъкнати личности от цял свят , превърнат в луксозен хотел в началото на новото хилядолетие. Следобяд разглеждане на Джунагарх форт, построен през 16 век от раджата Раи Сингх, генерал в армията на император Акбар Велики – първи досег с богатствата на раджпутските принцове. Посещение на ферма за отглеждане на камили – гордост и източник на богатства за Биканер. Вечеря и нощувка в бившия дворец.

5 ДЕН / Биканер - Джайсалмер
Закуска.Отпътуване за Джайсалмер – Златния град , наречен така заради златистия пясъчник, от който построен градът. Обяд по пътя. Пристигане в Джайсалмер – столица на едноименния окръг, разположен на сред пустинята Тар на пътя на керваните, на 80 км от границата с Пакистан. Силуетът на града изплува като мираж насред пясъците на пустинята. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

6 ДЕН / Джайсалмер
Закуска.Обиколка на Джайсалмер, жълтата перла на Раджастан – крепостта с невероятна защитна система от 99 бастиона, датираща от 12 век, откъдето се открива невероятна гледка, храмовете в крепостта, езерото Гади Сагар с лакомите риби, които са досами брега, прочутите хавели на Джайсалмер – поезия от дялан камък, собственост на богати търговци, натрупали състояние от подправки, опиум и индиго. Обяд. Следобяд разходка с камила по пясъчните дюни в очакване на залеза – едно наистина запомнящо се приключение. Вечеря и нощувка.

7 ДЕН / Джайсалмер - Джодпур
Закуска.Отпътуване за Джодпур – Синия град, наречен така заради боядисаните си в синьо къщи. Обяд в Джодпур – втория по големина град в Раджастан и столица на едноименния окръг. Посещение на крепостта Мехрангарх, главозамайващо орлово гнездо, кацнало на върха на скалите на над 100 м височина. Наречената “Великолепна” крепост от 17 век е една от най-импозантните в Индия, която е приютила зад високите си стени богато украсен дворец, даващ ни представа за живота и богатствата на махараджите. Като че ли най-вече там намира своя израз рицарският дух на тези принцове, обезсмъртен в миниатюрите от местната школа.Посещение на Джасвант Тада – великолепните гробници на принцовете, изваяни от бял мрамор. Отпътуване към Луни – очарователно малко селище, известно със своята крепост-дворец с интересна архитектура от 19 век, превърната в хотел.Вечеря с програма и нощувка в двореца.

8 ДЕН / Джодпур - Удайпур
Закуска.Отпътуване за Удайпур – Белия град. По пътя спиране в Ранакпур – най-известното светилище на джаинистката религия. Обяд. В една долина на планинската верига Аравали се е скътал най-прочутият джайнистки храм – огромно мраморно творениеот 15 век с 1444 колони, всяка отличаваща се от другите по своята резба.Огромният 1500 м2 комплекс със своите архитектурни и естетически решения e символ на джайнистката космогония. Отпътуване за Удайпур, “Градът на езерата”.Вечеря и нощувка в хотела – очарователен малък дворец на брега на езерото.

9 ДЕН / Удайпур
Закуска.Обиколка на Удайпур , наричан Градът на Зората и “Източната Венеция”. Посещение на Градския дворец –най-внушителния дворцов комплекс в Раджастан, разположен на брега на езерото Пичола, чието строителство започва през 16 век и продължава през следващите 3 столетия. За разлика от други градове, където строги цитаделизорко пазят кралските дворци, в Удайпур елегантният дворец кротко се оглежда в изумрудените води на езерото. От всички царствени особи в Раджастан единствен махараджата на Удайпур е имал правото да носи титлата “махарана”, белег за голям престиж, което може би се обяснява с легендата, че семейството му произлиза от...слънцето. Посещение на Храма Джагдиш – красив хиндуистки храм от 17 век. Следва разходка с корабче по езерото Пичола – изкуствено сладко водноезеро, създадено през 14 век, сред което блести белият Езерен дворец, лятната резиденция на махараджата на Удайпур, построен през 18 век и посрещал бележити гости като кралица Елизабет, Жаклин Онасис, Роджър Мур и др.. Посещение на Сахелион Ки Бари – прекрасен парк с фонтани, беседки, езерца с лотуси, създаден от махараджата на Удайпур за принцесата и нейната свита. Вечеря и нощувка в хотела

10 ДЕН / Удайпур - Пушкар
Закуска.Отпътуване за Пушкар – Свещения град. По пътя обяд и разглеждане на крепостта Читоргарх – най-голямата крепост в Индия , построена през 7-8 век. Тя е известна със саможертвата на жените и децата си, които на 3 пъти (през 14, 15 и 16 век) се самозапалват (джаухар), за да не попаднат живи в ръцете на врага, подвиг възпят от бардовете през средновековието . Отпътуване за Пушкар – град, възникнал според легендата от лотусов цвят и един от петте поклоннически центрове за вярващите хиндуисти. Посещение при Свещеното езеро с къпещите се погатовете вярващи и храма на бог Брама, построен през 14 век и един от малкото,посветени на бога на Съзиданието. Вечеря и нощувка в хотела.

11 ДЕН / Пъшкар - Джайпур
Закуска.Отпътуване за Джайпур – Розовия град, боядисан в розово по повод гостуването на Уелския принц преди много, много години. Настаняване и обяд в хотела –очарователен малък дворец от 19 век. Обиколка на Джайпур , столицата на Раджастан, създаден от един махараджа - астроном и урбанист - в началото на 17 век. Градът поразява не само с красите си дворци, паркове и крепостни стени, но и със забележителната си планировка, изразена в прави и широки улици, пресичащи се под прав ъгъл. Започваме с посещение на Джантар Мантар, каменна обсерватория от18 век, впечатляваща със своята точност и до днес и на Градския дворец, дворцов комплекс, част от който е превърната в музей, а друга част и до днес е резиденция на махараджата на Джайпур. Може би ще се изкушите да вечеряте с махараджата – нещо, което е напълно осъществимо, но би ви излязло доста солено,тъй като тарифите му са високи... Вечеря и нощувка в хотела.

12 ДЕН / Джайпур
Закуска.Изкачване на слон до крепостта Амбър – цитадела, разположена на хълм крайДжайпур, откъдето са управлявали махараджите на Джайпур от 11 до 18 век. Външната строгост на крепостта Амбър контрастира с вътрешното и великолепие. Зад високите зидове ще видите уникални неща – зала с огледални мозайки, стъклописи от венецианско стъкло, хитроумна климатична система и цялото великолепие, сред което махараджата се е радвал на живота заедно със своите 12 фаворитки и ... 300 наложници! Завръщане в Джайпур и провеждане на фотосесия пред Хава Махал, Двореца на ветровете – великолепна фасада с 953 прозореца от издялани орнаменти, зад която жените от харема са наблюдавали незабелязани живота на улицата. Обяд в дворец – бивше имение на кралската фамилия. След обяд посещение на местен пазар. Вечеря в имението на главно командващия армията на махараджата в началото на 20 век. Нощувка

13 ДЕН / Джайпур - Агра
Закуска.Отпътуване за Агра, бившата столица на Моголската Империя, разположена на двата бряга на река Ямуна. Обяд по пътя и посещение на Фатехпур Сикри – Градът на победата. Той е построен от император Акбар Велики в знак на благодарност към един мюсюлмански светец, предсказал раждането на тримата му сина. За кратко е бил столица на Империята, но в последствие е бил изоставен поради недостиг на водни ресурси. Ще научите и някои любопитни подробности от личния живот на императора. Пристигане в Агра и посещение на Червената крепост – построена от червен пясъчник от Акбар Велики като дворец за сина му Джаханджир, тя по-късно е преустроена от Шах-Джахан, създателят на Тадж Махал, с бял мрамор,инкрустиран с полускъпоценни камъни. Настаняване, вечеря и нощувка в хотела.

14 ДЕН / Агра - Делхи
По изгрев слънце посещение на прочутия Тадж Махал – величествения мавзолей, издигнат от Шах-Джахан в памет на любимата му жена Мумтаз Махал и превърнал се в неувяхващ символ на любовта. Оприличен от великия индийски поет Тагор на “сълза, отронена по бузата на времето”, този единствен по рода си шедьовър въплъщава в себе си величието на Моголската империя, любовта, философията, мистиката, символиката,техническите постижения, естетическото чудо, математиката и парадоксите -всички тези елементи, съчетани в едно цяло, го превръщат в най-красивия паметник на света. Връщане в хотела и закуска. Отпътуване към Делхи. По пътя обяд. Пристигане в Делхи и настаняване. Посещение на Кутаб Минар – най-високото в света тухлено минаре. Свободно време за последни покупки в Стария Делхи.Вечеря и нощувка.

15 ДЕН / Делхи - София
Закуска.Трансфер до летището. Полет Делхи – София. Пристигане късно вечерта
Дата и цени:
Дата
При минимум
8 туристи
12 туристи
15 туристи
06.10.2012
Цена при записване до 90 дни преди датата на тръгване
1806 евро
1743 евро
1616 евро
Цена след промоция
1906 евро
1843 евро
1716 евро

Цената включва:
-
Самолетен билет София – Делхи – София
- 13 нощувки със закуски (от които 3 нощувки в хотели 3-4 * в Делхи и Агра и 9 нощувки в бивши дворци и резиденции на махараджи и принцове, понастоящем превърнати в хотели или подобни)
- 13 обяда (от които 3 в бивши дворци и резиденции)
- 13 вечери (от които 10 в бивши дворци и резиденции или подобни)трансфери  летище – хотел летище
-танцова програма към една от вечерите
- разходка с камила към залеза край Джайсалмер
- разходка с корабче по езерото Пичола в Удайпур
- разходка със слон до крепостта Амбър в Джайпур
- обиколка с местен екскурзовод на Делхи, Мандава, Навалгарх, Фатехпур,Биканер, Джайсалмер, Джодпур, Ранакпур, Удайпур, Читоргарх, Пушкар, Джайпур,Фатехпур Сикри и Агра.
- всички входни такси на посещаваните обекти по програмата
- климатизиран микробус /автобус по време на цялото пътуване (трансфери и екскурзии, включени в програмата)
- водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване
- по една бутилка минерална вода на човек във всеки град
- 4,94 % такси Индия

Цената не включва:
- летищни такси в размер на 396 Евро
- виза за Индия в размер на 100 лв.
- бакшиши за екскурзоводи и шофьори – 40 Евро
- напитки
- разходи от личен характер

Няма коментари:

Публикуване на коментар