понеделник, 20 януари 2014 г.

На Свети Валентин в Сърбия през 2014

СЪРБИЯ- ДИМИТРОВГРАД
Свети Валентин - Свети Трифон /Трифоновден/
2 Дни/1 нощувка-закуска и вечеря
ДЕН ПЪРВИ.
14.02.2014.Отпътуване в 10:00 ч. от" РУСКИ ПАМЕТНИК " с автобус по маршрут София - Калотина – Цариброд (Димитровград)– Пирот– Димитровград-80 км.
Разходка из центъра на Пирот , пиротски пазар или по желание старата крепост Калето.Свободно време в Пирот (около 2 часа). Отпътуване за Димитровград.
Настаняване хотел Амфора **Свободно време. Вечеря 20:00-01:00 ч с жива музика. Нощувка.
ДЕН ВТОРИ.
15.02.2013.Цариброд(Димитровград)
Закуска 08:00-10:00 ч. Свободно време . В 12:00 ч.отпътуване за България.
ХОТЕЛ ** Димитровград- НОЩУВКА,ЗАКУСКА,ВЕЧЕРЯ.
Единична стая - 120 лева
Възрастен в двойна/тройна стая – 95 лева
Дете 02 - 11 г., настанено в двойна стая с двама родители- 65 лева
Отстъпка от пакетната цена при ползване на собствен транспорт- 10 лева
Включено в цената:
*Настаняване в хотел **
*1 нощувка ,1 вечеря
* меню - 100 гр. ракия,1 салата,1 безалкохолно,основно на турист 500 гр.порция   месо - пълнено печено прасе,вешалица и плескавица    и парче  торта за десерт: *жива музика.
1 закуска-Варианти:
1.омлет със шунка или сирене
2.яйца на очи:
3.компле-сирене,кашкавал ишунка :
4.супа-пиле или телешка
*Екскурзовод
*Медицинска застраховка
*Транспорт с автобус
Информация за цените на напитките в  ресторанта:-  ракия дюлева - 50 гр -   1   евро, гроздова- 50 гр.- 0.50 евро,бут. от 1 л бяло вино - 5.50 евро,бутилка от 1 л червено вино - 7 евро
Цената не включва:допълнителна поръчка на алкохол/посочената информация по-горе/ ; *Разходи от личен характер
Допълнителна информация :
*Валута: 1EUR= 93,60 RSD (динари). * Валута: 1 лв. = 55 (динара)
Необходими документи:
*Лична карта или международен паспорт.
*Деца под 18 години, пътуващи с 1 родител,или без родители – нотариално заверена декларация, че са съгласни то да пътува в чужбина – ОРИГИНАЛ И КОПИЕ.
Начин на плащане:
*Депозит – 50% от пакетната цена до 01.02.2013;
*Доплащане – 10.02.2013 г.Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички,подаряват си бонбони и сърчица. Прието е също да се подаряват цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици.
Валентин,живял през 3 век, по времето на император Клавдий II. Клавдий водил много войни,но имал проблем с набирането на войници.Според него, причината била в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Ето защо императорът забранил годежите и сватбите. Въпреки това Валентин, който освен свещеник бил и лекар, венчавал тайно двойките. Често наричали Валентин "гастрономически лекар", защото гледал да предписва„вкусни” лекарства. За да придаде по-приятен вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед, а раните промивал  с вино. Веднъж при Валентин дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Лекарят знаел, че това е невъзможно, но не искал да погубва надеждата на младото момиче:предписал мехлем, с който девойката трябвало да маже очите си. За съжаление,мехлемът не помогнал... Един ден император Клавдий разбрал, че Валентин тайно венчава двойки и изпратил войниците си да го арестуват. По-късно лекарят-свещеник бил екзекутиран. Преди смъртта си Валентин успял да изпрати прощално любовно писмо на сляпата девойка. В писмото имало жълт минзухар и подпис:„От твоя Валентин". И ето, че станало чудо – девойката прогледнала. Оттогава е прието картичките на този празник да се подписват не със собственото име, а именно така: „От твоя Валентин".
През 496 г. римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца - 14 февруари за ден на Св.Валентин.
В миналото 14 февруари е наричан и "Сватбата на птиците", тъй като се смятало, че птиците си избират партньор през втората седмица от втория месец на годината.
На същата дата, според българската традиция,се чества Свети Трифон. Интересното е, че и Свети Валентин и Свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и Свети Валентин са били и лечители,  и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година н.е. Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност.У нас Свети Трифон се счита за покровител на лозята. Чества се от лозарите,соколарите, градинарите и кръчмарите на  14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар