сряда, 5 февруари 2014 г.

Традиционен карнавал в Гърция - Тасос през 2014

ГЪРЦИЯ – КАРНАВАЛ 2014
о. ТАСОС


01.03.2014 – 03.03.2014
3 дни/ 2 нощувки/ 2 закуски/ 1 вечеря/ обиколка на о. Тасос

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ и ПРОШКА в народния календар и КАРНАВАЛНИ тържества в ТАСОС 2014! 

Всяка година на остров Тасос се провежда Карнавал - традиция, която е естествено продължение на древен обичай, свързан с почитане на Дионис – Богът на виното и веселието!
Тържествата започват от четвъртък „Tsiknopempti”, за да достигнат своята кулминация на Чист понеделник, който тази година съвпада с националния празник на България - 03 март.
Присъединете се към празнуващите островитяни, разпределили празника по дни във всяко градче от острова си. Почувствайте духа на радост в парада на маските, потопете се във веселието с много танци и музика и, разбира се, опитайте от богатите софри и изобилие от леещо се вино на площадите
в градчетата в чест на Дионис.   

ПРОГРАМА

1 ден (01.03.14):  София – Кулата – Кавала – о. Тасос
Отпътуване от храм-паметник „Ал.Невски”  в  07.30 ч. Преминаване през ГКПП Кулата/ Промахонас около 11-11.30 часа. В ранния следобед пристигане в град Кавала. Градът е амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео и е един от най-красивите градове в Северна Гърция. Пешеходна разходка в стария град, разположен на полуостров „Панагия” и запознаване със забележителностите: Имарета, къщата и паметника на египетския халиф Мехмет Али, църквата „Света Богородица” (Панагия-гр.) и крепостните стени. Свободно време. Отпътуване за Керамоти и о. Тасос. Настаняване в хотел 3* в района на Потос. Вечеря и нощувка.

2 ден (02.03.14): остров Тасос 
Закуска. В 10:30 ч. започва обиколка на празнуващия о. Тасос. Островът е с почти кръгла форма и обиколката му е приблизително 100 км. Живописен път се вие покрай планината Псарио, заела централната част, с най-висок връх  Ипсарио 1203 м. Пътят преминава покрай закътани заливи и плажове докато достигне до женския манастир „Св Архангел Михаил”, посветен на светеца-закрилник на острова. След манастира, пътуването продължава до ПОТАМИЯ, за да се присъединим към празничния карнавал тук. В неделя преди Чист понеделник е отредено Потамия да посреща гости от острова и извън него – всички са добре дошли, а общинската управа щедро черпи всеки гост на града с безплатно вино! Веселие цари навсякъде, скари димят и предлагат „сувлаки”, а в съседство черпят с различни вина: розе, бяло и червено. Парадът с маските се подготвя, а на челно място е платформата с Бог Дионис. Хора, преоблечени в костюми, осмиващи политици или показващи приказни герои, внасят пъстрота в тълпата, а музика оглася площада. След около два часа обиколката продължава към градчето Панагия – старата столица на острова. Разходка по тесните живописни улички на града и посещение в църквата „Св. Богородица”, където се пази част от личното знаме на Ричард Лъвското сърце. Отпътуване за Лименас – столицата на острова. Свободно време за разходка, за да посетите местния археологически музей, магазинчетата или да изпиете чаша кафе. Привечер завръщане в хотела. По желание гръцка вечер с жива музика и вечеря в селцето Теологос. Нощувка. 

3 ден (03.03.14.): Остров Тасос – София  
Закуска. Честит национален Празник! В 11.00 ч. освобождаване на хотела и отпътуване за
Лименас, столицата на остров Тасос. Днешният ден – Чист Понеделник е отреден за Лименас да бъде домакин на всички гости от острова и извън него. Спонсори на тържествата в столицата са местните рибари. Около 12:00 часа започват да се събират гостите в района на старото пристанище, скари димят и предлагат морски дарове, а вино и узо се лее безплатно за всеки, който е добре дошъл на гости в столицата в този ден! На Чист Понеделник гости приемат и градчетата: Панагия и Рахони. В ранния следобед се разделяме с празнуващия Тасос и отпътуваме с ферибот за Керамоти и България. Пристигане в София късно вечерта.  
   ЦЕНА : 215 ЛЕВА НА ТУРИСТ В ДВОЙНА/ТРОЙНА СТАЯ
                 285 ЛЕВА - ЕДИНИЧНА СТАЯ
Дете до 11.99 г. с 2-ма възрастни в стая - 175 ЛЕВА

Пакетната цена включва:
*  транспорт с лицензиран автобус 3*
*  фериботни такси и фериботни билети
*  2 нощувки със закуски и 1 стандартна вечеря без напитки
*  обиколка на остров Тасос с посещения в описаните градове
*  мед. застраховка помощ при пътуване с лимит 2000 евро
 
Пакетната цена НЕ включва:
*  гръцка вечер с жива музика и програма – 25 евро
*  такси на посещавани обекти и музеи по желание около 10 евро

Необходими документи:
*  лична карта или международен паспорт
*  няма визови, санитарни или други специфични изисквания за страната
*  за деца под 18 години, пътуващи само с един родител или без родители,задължително се изисква  нотариално заверена декларация (оригинал + 1 фотокопие)

Начин на плащане:
*  депозит - 30%
*  доплащане - 14 дни преди пътуването

Парична единица на Гърция: EUR.

Часово време:  
България – 12 ч.
Гърция – 12 ч.

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туриста
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване

Няма коментари:

Публикуване на коментар