сряда, 13 май 2015 г.

Септемврийски празници в РУМЪНИЯ - СТРАНАТА НА ДРАКУЛА



РУМЪНИЯ - СТРАНАТА НА ДРАКУЛА

ДАТА : 4-5-6 СЕПТЕМВРИ  2015 ; 20- 21-22 СЕПТЕМВРИ
ЦЕНА: 189 ЛЕВА

Ден първи.
Отпътуване в 6.45 часа  от София.
Отпътуване за Синая -планински град и курорт, наричан Перлата на Карпатите най- вече заради

ограждащия го величествен планински пейзаж. Пешеходна разходка в центъра на града. Посещение на Синайския манастир. Настаняване в хотел 4 звезди в Синая. По желание — вечеря в традиционен румънски ресторант. Нощувка.

Ден втори.
Закуска.8.00 ч.Посещение на замъка Пелеш- бивша лятна резиденция на румънските крале. Посещение на замъка Бран, известен още като Замъка на Дракула –ловната резиденция на Влад Дракула, впечатляваща средновековна крепост, построена между 1377 г. и 1382 г. върху скала, висока 60 м. Отпътуване за Брашов –живописно средновековно градче в Трансилвания. Пешеходна разходка до  Общинския площад със сградата на общината, Черната църква –най-голямата готическа катедрала в Източна Европа, църквата “Св.Бартоломей”– най-старият архитектурен паметник в града, Старото кметство, църквата "Св.Николай". Връщане в Синая. По желание - вечеря
в обикновен ресторант. Нощувка.

Ден трети.
Закуска. Отпътуване за Букурещ– свободно време или посещение на Парламента / с предварително

записване от България / .Букурещ - най-големият град в Югоизточна Европа (2 082 000 жители), основан през 1459 г. на двата бряга на р. Дамбовита, известен още като "Малкия Париж" заради артистичния си живот и красивата архитектура. Между двете световни войни тук са построени десетки красиви и изискани сгради от френски архитекти в стил "fin du siecle". В 13.00 часа - панорамна обиколка на столицата (минимум 1.5 ч.) с лицензиран екскурзовод- Триумфалната Арка - копие на парижката Триумфална арка ; Храмът на музиката "Атене"- концертен и фестивален център, една от емблемите на Букурещ, която се отличава със своя стил и купол с височина от 30 м.; Националният театър - символ на
театралната бохема ; Парламентът - втората по големина административна сграда в света след Пентагона, построена на площ от 45 дка от 20 000 работници при управлението на Николае Чаушеску ; Патриархалната катедрала и дворец - духовен център на града, впечатляващи с класическия си стил с барокови елементи; Университетът  - младото сърце на столицата ; Площадът на Революцията; Площадът на победата; Кралският дворец. Отпътуване за България.Пристигане - вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- транспорт с лицензиран туристически автобус (климатик, видеосистема, минибар);
- 2 нощувки със закуски  в хотел  4 **** в Синая;
- панорамна обиколка на Букурещ с  екскурзовод;
- туристическа програма в  Синая, Брашов, Бран.
- екскурзоводско обслужване.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- входните такси за замъка на “Дракула” (25 RON) и замъка “Пелеш” (20 RON);
- посещение на Парламента - 25 RON;
- вечеря в традиционен румънски ресторант( 4 - степенно меню - 2 предястия , основно - пилешка
пръжола , десерт ,  чашка ракия и чаша вино , хляб,  безалкохолни , жива музика) - 39 лв.;
- входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание.

ДОПЛАЩАНЕ : единична стая: 80 лв.

Забележка: За да се  реализира вечерята в традиционен ресторант, необходимо е да се заяви при сключване на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването е възможно едва при достигане на необходимия минимум туристи и предварително договаряне с ресторанта.

Същото, с предварителна заявка  –  е и посещението на Парламента.

Валутен курс: 1 EUR = 4,26 RON ; Часово време: България 12 ч. Румъния– 12 ч.

Еднодневна екскурзия до Деветашка пещера , Крушунски водопади , Ловеч

Дати: 09.05.2015 г., 16.05.2015 г., 23.05.2015 г., 30.05.2015 г.
Цена от:  25 лв.

Отпътуване от София в 7:30 ч. от пл. Александър Невски. Пътува се по автомагистрала „Хемус”. Пристигане на моста над река Осъм на пътя за село Деветаки. Пешеходна разходка до уникалната и огромна Деветашка пещера, малко позната на българите, поради секретния обект, намирал се доскоро в нея.
Връщане обратно към автобуса и отпътуване към село Крушуна. Пешеходна разходка (с входна такса) до водната каскада от водопади. Обиколка по екопътеката и свободно време за снимки. Възможност за обяд в района на водопадите.
Връщане към Ловеч. Спиране в центъра на града, не далеч от моста на Кольо Фичето. Разходка в старинния квартал Вароша с посещение на църквата “Св.Богородица”, музея на Левски и Етнографския музей. Свободно време. При желание и достатъчно време – изкачване до паметника на Васил Левски и останките от Ловешката крепост. Привечер отпътуване за София. Пристигане след 20.00 ч. на пл. Ал. Невски.
Цената включва: 
-
транспорт с автобус
-
посещение на Деветашка пещера
-
Посещение на Крушунски водопади
-
Посещение на Ловеч
-
екскурзоводско обслужване

Цената не включва: 
-
лични разходи и входни такси
-
Крушунски водопади 1 лв.
-
Деветашка пещера 2 лв., за ученици и пенсионери 1 лв.
-
туристическа застраховка - по желание

Забележка:  Минимален брой туристи за провеждане на програмата 40 души. Срок за уведомяване
за недостигнат минимум, 3 дни преди датата на отпътуване.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

вторник, 12 май 2015 г.

Екскурзия до Мелник , Роженски манастир и с. Златолист

ЕКСКУРЗИЯ ДО МЕЛНИК, РОЖЕНСКИ МАНАСТИР И С. ЗЛАТОЛИСТ (ПРЕПОДОБНА СТОЙНА)
Продължителност:  1дни

Дати: 16.08.2015г. , 10.10.2015 г.
Цена от:  25 лв.
Отпътуване от София, пл. Ал. Невски в 7:30 ч. по посока Мелник. Кратка почивка по пътя. Посещение с. Златолист. Посещение на църквата Св. Георги. Свободно време.  Посещение на Мелник и свободно време за обяд.
Мелник - град музей , град история, най-малкото градче в България...Влизаш в града и сякаш попадаш в миналото - живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища и каруци, теглени от тъжни коне, извозващи бъчви с вино. Времето тук е като спряло. Това е едно тихо и спокойно градче.  Посещение на Роженски манастир.
Роженският манастир е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири , запазени сравнително непокътнати и до днес. Според летописи, пазени в Атон, Гърция , той е създаден в далечната 890 г. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично,впоследстви дава името си на близкото село Рожен.
Привечер отпътуване за София.  Около 21:00 ч. пристигане на пл. Ал. Невски.

Цената включва:
-
Транспорт с лицензиран автобус
-
Посещение на Мелник
-
Посещение на Златолист и църквата Св. Георги
-
Екскурзоводско обслужване

Цената не включва:
-
Храна, разходи от личен характер и входни такси.
-
Застраховка

Забележка:
-
Минимален брой туристи за провеждане на програмата 40 души. Срок за уведомяване за недостигнат минимум, 3 дни преди датата на отпътуване.
-
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

Допълнително информация:
Село Златолист е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла  Местните хора твърдят, че църквата „Св. Георги“ е била издигната още през ХII в. Храмът е забележителен със старите си стенописи. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. В селото се издига чинар на повече от 1300 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания.  На чинара са вързани и две люлки, на които е задължително да се полюлее всеки,който е дошъл с някаква молба към светицата.  През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс.  В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.  В двора на манастирчето й се намира кладенец на  Нужно е човек да се наведе над него и да прошепне искането си над живата вода и много скоро то става факт. Причината според някои се дължи на факта, че тук се намира гробът на преподобна Стойна.
желанията.
пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората.
Животът на преподобна Стойна
Стойна е родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На 7-годишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Още тогава в съня й се явил св. Георги, който й казал да копае в двора, за да намери негова икона и кандило. Пророчицата пристига в Долна Сушица (старото имена Златолист ) през 1903 г., доведена върху магаре от свои роднини. Още с идването си момичето е категорично, че трябва да живее в църквата, а не в къща в селото. Поп Георги не смее да вземе сам решение и свиква за съвет селяните –те приемат идеята на момичето без уговорки. Веднага й преграждат място в храма и й дават кой каквото има – завивка, дреха, посуда. Там тя прекарва остатъка от живота си до 1933 година в пост и молитва.  Твърди се, че дарбата на преподобна Стойна да пророкува била по-силна от тази на Ванга. Някои от хората, които идвали при нея, за да търсят помощ, я виждали да се носи из въздуха, без да стъпва по земята – това обикновено ставало, докато ясновидката се молела върху мраморната плоча с двуглавия орел. Говори се още, че на два пъти е напускала тялото си за по една седмица с изричната заръка никой да не го мести, после отново оживявала. Тя била добра, тиха и кротка. Не отказвала на никого съвет, утеха и изповед. След наставленията й хората си тръгвали с леки души. Всички я признавали и почитали за светица.  И днес в църквата на Златолист идват стотици богомолци от цялата страна. Чули за пророчицата и пристигат с децата си да се помолят. „Открай време е така. Някога идваха с волове и магарета, сега с коли “, разказва жената, която се грижи за църквата. Тя не се страхува, че миряните могат да задигнат нещо от храма. „Грехът ще тежи
на тях, а не на мен “, убедена е жената.
Говори се, че...   18-годишната Радослава от Варна отранна детска възраст страда от бъбреци. След  две операции за отстраняване на камъни било застрашено функционирането им въобще. Родителите й чули за църквичката в Златолист и завели Радослава там. „ Кръстена съм, но не мислех, че съм особено религиозна – споделя майката на детето – но бях толкова отчаяна, че бях готова да обещая всичко на светеца. Не се наложи, а и не намерих думите,  с които да го направя. Просто си поплаках в църквата, докато молех непознати за мен сили да помогнат на детето ми. Прибрахме се вкъщи, без да сме сигурни дали молитвите ни са чути. Но оттогава, вече 2 години, Радослава няма нито една бъбречна криза...“ Друго свидетелство разказва за момиченце, болно от питириазис рубра пиларис – кожно заболяване, при което кожата пигментира, става дебела
като кора на дърво и се пука. Коварната заболяване било нелечимо. След поставянето на страшната диагноза бащата на детето сънувал как върви по улиците на Златолист и накрая попада на местната черква, а там св. Георги слиза от иконата и пробожда скопието си змия, която точно в този момент съблича кожата си. „Стреснах се иведнага събудих жена си да й разкажа всичко. На сутринта вече пътувахме .Преспахме в църквата на светицата Стойна, но на сутринта чудото не стана. Ядосах се на Бога и на себе си, че съм се увлякъл по суеверия. След 15 дни заведохме дъщеря си на поредния контролен преглед.  Доктор Стилянова гледа резултатите, гледа ги и накрая, изумена, промълви: „Не може да бъде!“. Оказа се, че болестта на дъщеря ни регресира с невероятни темпове. След още три месеца от нея нямаше и следа. Днес гледам внучка, която на петте си годинки е красива като дъщеря ми.“

Еднодневна екскурзия до античната римска крепост Цари Мали град, Белчин и Германски манастир

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ ДО АНТИЧНАТА РИМСКА КРЕПОСТ ЦАРИ МАЛИ ГРАД, БЕЛЧИН И ГЕРМАНСКИ МАНАСТИР- 14 лв.
дати: 31.05.2015 г., 28.06.2015 г.
Отпътуване от София, пл. Ал. Невски в 8:00 ч. Около 9:00 ч. пристигане и посещение на Цали Мали Град - Антична римска крепост. 
Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България, която е единствената с ров и вал. Комплексът беше официално открит на 18 юли 2013 г. 
В крепостта Цари Мали Град посетителите се пренасят в света на късната античност и се потапят в ежедневието на цивилното население отпериода. Туристите могат да видят експозиция от римски военни доспехи и стенобитни оръдия, както и други възстановени оригинални артефакти като подкови, звънци, нашийници, реконструкции на ежедневното облекло на местното население , реконструкция на вертикален тъкачен стан, множество накити икопчета. Посетителите  на Цари Мали  
Град също така могат да се запознаят с древни занаяти по нашите земи като монето сеченето.  Монетите са най- многобройните находки от крепостта, а една от най- впечатляващите е бронзова монета - минима на инператрица Гала Плацидия.
Част от комплекса е и изцяло реставрираната средновековна  
църква "Св. Петка".

След посещение на крепостта туристите ще имат възможност да разгледат Етнографския музей в с. Белчин, възрожденската църква „Св. Апостол Петър и Павел“ или да се разхладят в Белчин Парк. 
Следoбeд групата ще отпътува за Германският манастир - едно малко познато място, с богата история, а в същото време така близо доСофия. 
Манастирът носи името на Св. Иван Рилски, който бил особено почитан в софийския регион. Създаден е през X век, което го прави един от най-старите в България. Съществува предание, че самият светец Иван Рилски е живял за кратко в земите на днешния манастир, преди да се оттегли в Рила. След посещение на манастира групата ще се прибере в София напл. Ал. Невски след 17ч. 
Цената включва:
- Транспорт с автобус 
- Екскурзоводско обслужване на български език 
Цената не включва:
- Лични разходи и храна
- Входни такси - Входът за Цари Мали Град за възрастни е 4лв., за ученици, пенсионери и студенти е 2 лв., за деца под 7 г. и хора с увреждания е безплатен. 
По желание - Туристическа застраховка: 1 лв. 
Забележка:Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 
Минимален брой туристи за осъществяване на програма 30. Срок за уведомяване за недостигнат минимум, 3 дни преди датата на отпътуване. 

Екскурзия до Кръстова гора и Бачковски манастир

Дати:  28.06.2015г., 13.09.2015 г.

Цена : 32 лв.

Отпътуване от София, пл. Ал. Невски в 7:00 ч. по посока Асеновград за Кръстова гора.
В Средните Родопи, сред красива природа се намира манастирът “Св. Троица” – Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност, като християнска светиня и място запоклонение. Тази местност висока 1545 м. над морското ниво, дълга около 500 м иширока около 300 м, е кръгла поляна заобиколена от гъсти букови гори. Оттук панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове.
Следобед посещение на Бачковски манастир, основан през XI век. Изиграл важна роля през годините, днес Бачковският манастир е втория поголемина и значимост в България. Разполага с три църкви, костница и трапезария.В главния храм се пази една от чудотворните икони на Света Богородица вБългария. Отпътуване в 16:00 часа за София. Пристигане на площад „Александър Невски” привечер.
Цената включва:
-
Транспорт с автобус 2/3*
-
Екскурзоводско обслужване на български език
Цената не включва:
-
Лични разходи
-
Храна
-
Застраховка

Забележка:
-
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
-
Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията 40 души.
-
Краен срок за уведомяване за недостигнат минимум, 3 дни преди дататана отпътуване.

Екскурзия до Копривщица и Панагюрище през 2015

ДАТА : 28.06.2015 г.
Цена от:  25 лв.
Отпътуване от София в 7:30 ч. от малкия паркинг пред стадион В.Левски в посока Копривщица.
Архитектурно- исторически резерват Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Български Туристически Съюз. В китното възрожденско градче се намират 5 къщи-музеи: на писателите - Къща -Музей „Любен Каравелов” и Къща-Музей Димчо Дебелянов, на революционерите :  Къща-музей Тодор Каблешков, Къща-музей Ненчо Ослеков и Къща-музей Петко Лютов. Посещение на Катедралната църква  „ Св. Богородица“.
Свободно време за обяд и разходка.
Отпътуване към Панагюрище. Панагюрище е сред Стотенационални туристически обекта на Български Туристически Съюз. Посещение на Къща-музей Райна Княгиня, където е ушито въстаническото знаме за Априлското въстание. Легендарното знаме е изложено в Историческия музей , които очарова посетителите с разнообразната си експозиция. "Иван Деянов" ; Разходката в Панагюрище включва още посещение на "Априлци" и Църква „Свето Въведение Богородично”.
Завръщане в София след 21 ч.

Цената включва:
- транспорт
- посещение на Копривщица
- посещение на Панагюрище
- екскурзоводско обслужване на Български език по маршрута
Цената не включва:
- Комбиниран билет за къщите-музеи в Копривщица
- Входна такса за Исторически музей - Панагюрище
- Входна такса за Музея на Райна Кнагиня
- разходи от личен характер;
Начин на плащане:
- при записване се внася цялата сума
Забележка:
- Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

Еднодневна екскурзия до Перперикон, Кърджали и Татул

Дати: 13.06.2015 г., 03.10.2015 г.
Цена от:  29 лв.
Отпътуване в 7:00 ч. от пл. Ал. Невски по посока Асеновград с кратка почивка по пътя.
Посещение на гр. Кърджали - Кърджали е областен град, разположен в сърцето на източните Родопи. Посещението на регионалния исторически музей ще задоволи всеки интересуващ се от Античност и Средновековие, а красивият градски център е своеобразна наслада за сетивата.
Свободно време за обяд и отпътуване за Перперикон - Останки от старо селище, гробове, дворец, крепостни стени, храм, светилище - всичко езапочнало преди 5000 години. Вие няма да видите просто руини на населено място- без всяко съмнение Перперикон е много повече - специално място - свещенаскала за поклонници на Орфей, Дионис, Христос, мюсюлмани. Всички са вярвали в магическата енергия на това място, което все още крие много загадки.
Посещение на Татул - Светилището представлява скален масив,а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.
Привечер отпътуване за София с кратка почивка по пътя. Пристигане на пл. Ал. Невски след 21:30ч.

Цената включва:
- Транспорт, екскурзоводско обслужване на български език
Цената не включва:
- Застраховка, храна и входни такси
Моля, обърнете внимание:
- Деца и ученици до 18 години трябва да бъдат придружени от възрастен.
- Студенти до 25 години: При записване студентите трябва да предоставят студентски документ и да го носят в деня на пътуването.

Минимален брой записани туристи 30.
Срок за информиране при недостигнат минимум туристи 3 дни преди отпътуване.
Агенцията си запазва правото да промени поредността на изпълнение на програмата.